Το Ελληνικό LOR (Letter Of Request) είναι αυτό που  αναμένουν οι Αμερικανοί όπως τόνισε ο διπλωμάτης για να ανοίξει ουσιαστικά ο δρόμος για μια συμφωνία η οποία δεν αφορά απλά την «πώληση μετάλλου» αλλά ένα πλήρες πακέτο. «Η πρότασή μας είναι ασυναγώνιστη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Πάιατ.

Σε Αμερικανο-Γαλλική σύγκρουση μέχρι τέλους εξελίσσεται η «ναυμαχία» για τις νέες φρεγάτες του Στόλου. Η προσέγγιση της Αθήνας με το Παρίσι και η συμφωνία για τα Rafale φαίνεται ότι έχει αφυπνίσει την Ουάσιγκτον με τους Αμερικανούς να «ρίχνουν» όλα τους τα όπλα στη «μάχη» προκειμένου να κερδίσουν την συμφωνία η οποία δεν αφορά μόνο τέσσερις φρεγάτες αλλά ουσιαστικά την ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού τα επόμενα σαράντα χρόνια.

Οι δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ καταδεικνύουν ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να έχει τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση«Στείλτε μας εγγράφως το ενδιαφέρον σας για τις φρεγάτες MMSC για να αποκαλύψουμε τις προθέσεις μας και για την ενδιάμεση λύση», ξεκαθαρίζει ο Αμερικανός πρέσβης. Με τις ΗΠΑ να κρατούν κλειστά τα «χαρτιά» τους τονίζοντας πάντως ότι διαθέτουν τον μεγαλύτερο επιχειρησιακό στόλο στον κόσμο και πλοία δοκιμασμένα. Το Ελληνικό LOR (Letter Of Request) είναι αυτό που  αναμένουν οι Αμερικανοί όπως τόνισε ο διπλωμάτης για να ανοίξει ουσιαστικά ο δρόμος για μια συμφωνία η οποία δεν αφορά απλά την «πώληση μετάλλου» αλλά ένα πλήρες πακέτο. «Η πρότασή μας είναι ασυναγώνιστη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Πάιατ.

Οι Αμερικανοί δηλώνουν έτοιμοι να πουλήσουν στην Ελλάδα και μαχητικά 5ηςγεννιάς F-35 όταν η Αθήνα το αποφασίσει. Τα αεροσκάφη δηλαδή τα οποία έχουν «παγώσει» για την Τουρκία η οποία μάλιστα έχει ήδη πληρώσει μέρος του ποσού όταν προχώρησε σε παραγγελία εκατό F-35. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι δεν έχουν πει ποτέ «όχι» στην Ελλάδα για πώληση οπλικών συστημάτων όπως για παράδειγμα τους αντιπλοϊκούς HARPOON για τους οποίους ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η Πολεμική μας Αεροπορία. Αντίστοιχα θετικοί εμφανίζονται και για πώληση ναυτικών πυραύλων SM2 σε περίπτωση που η Ελλάδα θελήσει να αποκτήσει πλοίο με δυνατότητα χρησιμοποίησης των συγκεκριμένων όπλων.

Επιπλέον η Ουάσιγκτον «παίζει» δυνατά και το «χαρτί» της εμπλοκής των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά στην κατασκευή τριών από τις τέσσερις MMSC αν η Ελλάδα και το Πολεμικό Ναυτικό επιλέξουν τις Αμερικανικές φρεγάτες. Ενδεικτικό είναι ότι την επόμενη εβδομάδα φτάνουν στην Αθήνα δύο κορυφαία στελέχη της Lockheed Martin για νέες συζητήσεις σχετικά με την πώληση των MMSC με τους Αμερικανούς να δηλώνουν ευέλικτοι σε κάθε Ελληνική πρόταση για την διαμόρφωση των πλοίων.

Πληροφορίες  από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αποσταλούν ταυτόχρονα Letter Of Request για τις ΗΠΑ και ερωτηματικές επιστολές προς τους υπουργούς άμυνας των Ευρωπαϊκών κρατών  με τις οποίες θα εκδηλώνεται επίσημα το Ελληνικό ενδιαφέρον. Όπως τονίζεται πάντως από το ΥΠΕΘΑ και ξεκαθάρισε και ο Τζέφρι Πάιατ η LOR προς τις ΗΠΑ δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Πηγή: newspost.gr