Του Λεωνίδα Στεργίου

Σε επιτάχυνση του τραπεζικού μετασχηματισμού, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Galaxy (τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 10,8 δισ. ευρώ) και την κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 1 δισ. (με δύο εκδόσεις ομολόγων σε 12 μήνες) προχωρά η διοίκηση της Alpha Bank.

Η αγορά περιμένει τη διοίκηση της Alpha Bank να περιγράψει τα επόμενα βήματα, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου 2020 και της χρήσης 2020, στις 23 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας, ο οποίος, πέραν από την αποαναγνώριση των κόκκινων δανείων μέσω του Galaxy, στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος αφορά στην πελατοκεντρική προσέγγιση, με τον επανασχεδιασμό της παροχής νέων προϊόντων και ταχύτερων υπηρεσιών.

Ο δεύτερος περιλαμβάνει μία δέσμη δράσεων με στόχο την ευελιξία (agile) του ομίλου, με περαιτέρω εκσυγχρονισμό και αυτοματοποίηση των διαδικασιών.

Ο τρίτος περιλαμβάνει το προσωπικό. Η Alpha Bank έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο για την αξιοποίηση του ταλέντου μέσα από τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας αξιολόγησης και κοινής στοχοθέτησης για όλη την τράπεζα.

Οι τρεις πυλώνες εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο μετασχηματισμού που επεκτείνεται και εκτός συνόρων, με την ενίσχυση των θυγατρικών στο εξωτερικό και την ένταξή τους κάτω από τη νέα οργανωτική δομή, η οποία ανέδειξε υπεραξίες γύρω στα 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ορκωτών ελεγκτών.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Στο επίκεντρο του σχεδίου μετασχηματισμού παραμένει η στρατηγική για τη συνεχή ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Σύμφωνα με στοιχεία για το 2020, άνω του 92% των εγχρήματων συναλλαγών της Alpha Bank πραγματοποιήθηκαν μέσα από τα ηλεκτρονικά της δίκτυα, ενώ πάνω από 300.000 νέοι συνδρομητές εγγράφησαν στο ebanking.

Το mobile banking της Alpha Bank (MyAlpha Mobile), το οποίο κυριαρχεί σήμερα στις συναλλαγές στην αγορά, σημείωσε ετήσια αύξηση στη χρήση του κατά 62% το 2020.

Με την ίδια ταχύτητα αναπτύσσεται το νέο μοντέλο τραπεζικής, το λεγόμενο remote banking, ή MyAlpha Ραντεβού, για την Alpha Bank.

Σύμφωνα με στοιχεία, υποβλήθηκαν περισσότερα από 100.000 αιτήματα από τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ξεκίνησε η υπηρεσία, μέχρι σήμερα. Το 71% των αιτημάτων αφορούσε σε ραντεβού σε κατάστημα, το 24% σε τηλεφωνική επικοινωνία και το 5% μέσω βιντεοκλήσεις.

Εντυπωσιακό στοιχείο για την τάση που επικρατεί στην αγορά σε αυτό το πεδίο είναι ότι μόνο η Alpha Bank ανταποκρίνεται σε περισσότερα από 1.000 αιτήματα για ραντεβού ημερησίως. Οι αιτήσεις για ραντεβού αφορούν όλες τις τραπεζικές υπηρεσίες, από ενημέρωση για προϊόντα, μέχρι αιτήματα για ρυθμίσεις και διευκολύνσεις.

Τα ψηφιακά πορτοφόλια κερδίζουν και αυτά έδαφος. H Alpha Bank έχει περισσότερους από 160.000 πελάτες, οι οποίοι έχουν συνδέσει τις κάρτες τους με τα ψηφιακά πορτοφόλια που παρέχει η Alpha Bank, το ApplePay, το my Alpha Wallet και το Garmin Pay.

Ειδικά στο Apple Pay, από τον Απρίλιο του 2020, όταν ξεκίνησε η υπηρεσία, οι χρήστες του έχουν ξεπεράσει τους 120.000, πραγματοποιώντας σε μηνιαία βάση περισσότερες από 500.000 συναλλαγές.

Κόκκινα, Ηρακλής και “bad bank”

Όπως δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης, η τράπεζα προχώρησε αμέσως μετά τη συμφωνία για τη Συναλλαγή Galaxy στην έκδοση ομολόγου Tier 2, ύψους 500 εκατ. έναν, έναν χρόνο μετά την αρχική μας έκδοση αντίστοιχου ομολόγου, ενισχύοντας περαιτέρω τα κεφάλαιά και διαμορφώνοντας τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας πρακτικά στο 17%, επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα της Τράπεζας να επιταχύνει τις πρωτοβουλίες της για τη διαχείριση του εναπομείναντος αποθέματος κόκκινων δανείων.

Πηγές από το υπ. Οικονομικών σημειώνουν ότι ενδιαφέρον για τον Ηρακλή 2, δηλαδή για τον δεύτερο κύκλο τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων, έχει εκδηλωθεί και από την Alpha Bank.

Σε σχετική ερώτηση του Bloomberg, ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι ενώ το πρόγραμμα Ηρακλής είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας των τραπεζικών ισολογισμών, η ιδέα της “bad bank”, σύμφωνα με την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, “θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να παράσχει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στοχεύοντας σε δάνεια με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με τελικό στόχο την αντιμετώπιση όλου του εύρους των προβληματικών δανείων”.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του DumSpiroSpero.gr

Διαβάστε τα τελευταία άρθρα για  σχέσεις:

Η γυναίκα κατακτιέται με αληθινά αισθήματα και νοιάξιμο, γράφει η Μαρία Νικολέτα.

 

 
Ένας γνήσιος ερωτικός άνθρωπος ζητά συνοδοιπόρους που θα τον εμπνέουν.

 

 
« Ο άνθρωπος μου…ποιός είναι; » γράφει η Έφη Χατζή

 

Νέα για το περιβάλλον, τα ζώα και την κλιματική αλλαγή:

 

Πλανήτης…ΤΟΝ σέβεσαι μόνο αν ΣΕ σέβεσαι, γράφει η Νάντια Διαμαντοπούλου.

 

 
 
«Η φιλία του σκύλου!»

 

 

Φίλοι των ζώων ή των ζωών; Γράφει η Νάντια Διαμαντοπούλου