Εδώ και τρεις μήνες, όπως γνωρίζετε έχει εκτοπιστεί το μάθημα των καλλιτεχνικών από το λύκειο, με μεγάλο αντίκτυπο τόσο στα παιδιά που έχουν ανάγκη μιας δημιουργικής διεξόδου όσο και στην εν γένει καλλιέργεια του συνόλου των μαθητών που πλέον μένουν με τις στείρες γνώσεις των θεωρητικών μαθημάτων.

Από τον Απρίλιο 2020 έχει πιστωθεί το έργο της αναμόρφωσης των προγραμμάτων Σπουδών του αντικειμένου «Καλλιτεχνική Παιδεία» του Λυκείου, και παρότι το Υπομητρώο αυτό είναι κενό, δεν υπάρχει γι αυτό συμπληρωματική πρόσκληση. Σιγά σιγά λοιπόν θα γράφονται τα βιβλία των εικαστικών και θα διδάσκεται το μάθημα από άλλες ειδικότητες.

Συγκεκριμένα, καλούνται υποψήφιοι εκπονητές και επόπτες για τις υπολειπόμενες θέσεις των Εικαστικών όλων των βαθμίδων πέντε <5>άτομα, και όχι οκτώ <8> (εννέα <9> μαζί με το ΥΜ25γ Καλλιτεχνική Παιδεία Λύκειο), όπως θα έπρεπε να προκύψει, διότι παραμένουν στα μητρώα του Γυμνασίου και του Δημοτικού οι «ξένες» προς το φυσικό αντικείμενο του Έργου ειδικότητες:

• Συγκεκριμένα, ο πρώτος κωδικός που επιλέχθηκαν για το Υπομητρώο ΥΜ25β): Καλλιτεχνικά (Γυμνάσιο) ένας Δάσκαλος ΠΕ70 με διδακτορικό από Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που αφορά κινηματογραφική παιδεία, δηλαδή θεματική του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής και όχι στα Καλλιτεχνικά Μαθήματα του Γυμνασίου, ούτε στα Εικαστικά του Δημοτικού.

• Ακολούθως και ο δεύτερος κωδικός που επιλέχθηκε για το Υπο-μητρώο (ΥΜ25β): Καλλιτεχνικά/Πολιτισμός και Δραστηριότητες (Γυμνάσιο), είναι πτυχιούχος στη Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία ξένου πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακό τίτλο στις ΤΠΕ, και διδακτορικό με θεματική για κινηματογράφο και δραματική τέχνη, η οποία ανήκει και πάλι στο Υπομητρώο της Θεατρικής Αγωγής και επιπλέον δεν διαθέτει πιστοποιημένη ακαδημαϊκή Εικαστική Παιδεία.

• Ομοίως και ο κωδικός που επιλέχθηκε για το Υπο-μητρώο (ΥΜ25α): Εικαστικά/Αισθητική Αγωγή (Δημοτικό), του/της είναι Δάσκαλος ΠΕ70, διδάκτορας Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού στη θεματική «Εικαστική Αγωγή με τη χρήση ΤΠΕ», μπορεί το διδακτορικό του ως συναφές στη μοριοδότηση, και επιπλέον έχει συγγράψει συναφή βιβλία «Το αλφάβητο της ζωγραφικής» κλπ., όμως δεν διαθέτει πιστοποιημένη ακαδημαϊκή Εικαστική Παιδεία.

• Εξίσου αντιεπιστημονικά και παρανόμως εντάχθηκε στο Μητρώο 25β Καλλιτεχνικά/ Πολιτισμός (Γυμνάσιο) επιλεγών-ούσα με πτυχίο Φιλόλογος που δεν διαθέτει πιστοποιημένη ακαδημαϊκή Εικαστική Παιδεία, με μεταδιδακτορική διατριβή σε θέμα «Λαογραφία και διαδικτυακή Εθνογραφία». Στην καλύτερη περίπτωση, το επιστημονικό έργο των υποψηφίων αυτών περιορίζεται αποκλειστικά σε θεωρητικά συγγράμματα για τις Εικαστικές Τέχνες ή για άλλες Τέχνες μη εικαστικές, δίχως κανένα δείγμα εμπειρίας προσωπικής ή διδακτικής πράξης που να εμπλέκει τη μορφοπλαστική διαδικασία. Αυτές οι ‘καινοτομίες’ όχι απλά δεν θα ωφελήσουν κανέναν, αλλά θα δημιουργήσουν κι εμφυλιακές καταστάσεις σε αρμόδιες κι αναρμόδιες ειδικότητες που καλούνται να διδάξουν τα καλλιτεχνικά.

Αν πάμε και λίγο πίσω, το θέμα της αδιοριστίας των απορριφθέντων λόγω παράβολου απασχολεί και μέρος των εκπαιδευτικών του ΠΕ08, κλάδου των εικαστικών, που δεν φαίνεται να επιλύεται . Με τον ανάλγητο λοιπόν και κατάφωρα άδικο αυτό τρόπο μένουν στην ανεργία άνω των 250 αναπληρωτών με μεγάλη προυπηρεσία ως επί το πλείστον, ενώ, ας μην ξεχνάμε πως στο σύνολο όλοι οι απορριφθέντες από Γενική και Ειδική Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια είναι 10.500, όλοι λόγω της τεχνικής ασάφειας του ΑΣΕΠ στην πληρωμή του παράβολου. Άνθρωποι που ως τώρα δούλεψαν με συμβάσεις ελαστικής εργασίας συχνά στις εσχατιές της χώρας, για να στηρίξουν το ελληνικό δημόσιο σχολείο αντιμετωπίζουν όχι απλά την ανεργία για φέτος αλλά και ποινή τριετίας! Η εκκρεμής πληρωμή 3 ευρώ για το παράβολο, κάτι που δεν αποτελεί απολύτως κανένα τυπικό προσόν άφησε 10.500 ανθρώπους με προυπηρεσία και μεταπτυχιακά άνεργους.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του DumSpiroSpero.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ