Καθώς η ιατρική επιστήμη έχει κάνει άλματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου -στην ομάδα της  Β΄ Ω.Ρ.Λ- τα θαύματα συνεχίζουν να γίνονται…

Εικοσιπέντε βρέφη και νήπια με πολύ βαριά βαρηκοΐα άκουσαν για πρώτη φορά τη φωνή της μητέρα τους μετά την τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος

Το “θαύμα” της σύγχρονης ιατρικής σύμφωνα με τον Διευθυντή της κλινικής Dr. Κωνσταντίνο Μάρκου οφείλεται στην τοποθέτηση, μέσω επέμβασης, ενός  κοχλιακού εμφυτεύματος. Έτσι τα νήπια και τα βρέφη αποκτούν τη χαμένη ακοή σε ορίζοντα έως και τρία χρόνια εν αντιθέσει με τους ενήλικες που την αποκτούν αμέσως.

Κάθε χρόνο, μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, γεννιούνται περίπου πενήντα παιδιά με σοβαρά προβλήματα ακοής

Το σύστημα κοχλιακού εμφυτεύματος θεωρείται σύμφωνα με τους γιατρούς η πιο σύγχρονη μέθοδος αποκατάστασης, του προβλήματος της βαρηκοΐας καθώς μετατρέπει τους καθημερινούς ήχους σε κωδικοποιημένους ηλεκτρικούς παλμούς. Αυτοί, διεγείρουν τις νευρικές ίνες στον κοχλία. Έτσι το  ακουστικό νεύρο μεταφέρει τα σήματα στον εγκέφαλο όπου γίνονται αντιληπτά ως ήχοι.

Τι είναι το κοχλιακό εμφύτευμα και πόσο κοστίζει

Το κοχλιακό εμφύτευμα είναι η μόνη ιατρική συσκευή που μπορεί να αντικαταστήσει μια αίσθηση. Λειτουργεί παρακάμπτοντας τα μη λειτουργικά τμήματα του έσω ωτός και παρέχοντας ηλεκτρική διέγερση απευθείας στις νευρικές ίνες του κοχλία. Το σύστημα κοχλιακού εμφυτεύματος αποτελείται από δύο μέρη: έναν επεξεργαστή ήχου που φοριέται εξωτερικά και τοποθετείται άνετα πίσω από το αυτί ή σε μικρή απόσταση από αυτό και ένα εσωτερικό κοχλιακό εμφύτευμα το οποίο τοποθετείται χειρουργικά ακριβώς κάτω από το δέρμα.

Το κόστος του υπολογίζεται στις 27.000 ευρώ και καλύπτεται απ’ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δείτε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ:

*Εξώφυλλο φωτογραφία αρχείου

πηγή : enimerotiko