ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η ιστορία της Πάτρας ξεκινάει ήδη από την προϊστορική εποχή. Οικιστής της πόλης ήταν ο Πατρέας. Αργότερα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης – ήταν το πιο κοντινό λιμάνι της Πελοποννήσου για την Ρώμη – προσέλκυσε τους Ρωμαίους, οι οποίοι της εκχώρησαν πολλά προνόμια και την στόλισαν με επιβλητικά κτήρια, δίνοντάς της άλλον αέρα. Πέρασε από πολλά χέρια με τελευταία εκείνα των Τούρκων. Παρέμεινε στα χέρια τους μέχρι το τέλος της Επανάστασης, οπότε οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να την παραδώσουν στην Ελλάδα το 1828. Η πόλη παραδόθηκε στις Γαλλικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Μαιζόν, ο οποίος την παρέδωσε τον επόμενο χρόνο στο Ελληνικό κράτος. Κατά την περίοδο που ακολούθησε η ανάπτυξη της Πάτρας υπήρξε ραγδαία. Σε αυτή την οικονομική άνθηση συνέβαλε κυρίως η σταφίδα, ένα προϊόν με μεγάλη ζήτηση στην Δυτική Ευρώπη και κυρίως στην Αγγλία. Η Πάτρα, λοιπόν, υπήρξε από την εποχή εκείνη η πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη, καθώς τα σύνορα της τότε σταματούσαν στον Αμβρακικό κόλπο και κανένα σημαντικό λιμάνι δεν υπήρχε στην δυτική ακτή της Ακαρνανίας.

Η ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ανδρέα είναι ένας πανέμορφος Ιερός Ναός, απόρροια της ανθηρής αγγλικής κοινότητας της εποχής του σταφιδεμπορίου στην Πάτρα. Μέλη της είναι οι Άγγλοι που ζουν στην πόλη και κυρίως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και στελέχη επιχειρήσεων. Βρίσκεται σε οικόπεδο, που παραχωρήθηκε στα μέλη της Αγγλικής κοινότητας της Πάτρας, στην συμβολή των οδών Αγίου Ανδρέου και Καρόλου.
Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε το 1872 και αποπερατώθηκε το 1878. Τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο αρχιεπίσκοπος Πατρών Κύριλλος, και πρώτος εφημέριος του ναού, από το 1872 έως το 1876, ήταν ο ιερέας Έρβερτ Βόϋς.

Είναι κτισμένη σε νεο-γοτθικό ρυθμό με γρανιτένιες πέτρες και λιτό, αλλά εντυπωσιακό διάκοσμο. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η εκκλησία εγκαταλείφτηκε και σταμάτησε να λειτουργεί, αφού οι Βρετανοί είχαν φύγει πλέον από την Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια δεν έχει θρησκευτική χρήση. Στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει διάφορα πολιτιστικά γεγονότα, αποτελώντας ένα αρχιτεκτονικό μνημείο της πόλης με αναφορά στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν τον 19ο αιώνα με τη δυτική Ευρώπη.