Λιγότερες από 60 εργάσιμες ημέρες έχουν οι ιδιοκτήτες σε 298 περιοχές σε όλη τη χώρα προκειμένου να διεκδικήσουν δικαστικά 299.174 ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο.

Οι εν λόγω ιδιοκτήτες πρέπει να καταθέσουν στα δικαστήρια αγωγή διόρθωσης των λανθασμένων αρχικών εγγραφών προκειμένου η περιουσία τους να μην πέσει στα χέρια του Δημοσίου. Διαφορετικά, την 31η Δεκεμβρίου 2020 χάνουν οριστικά κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό δικαίωμα, και μετά οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια – αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο, εκτός κι αν το Δημόσιο προκρίνει και μπορεί να τους το επιστρέψει.

Σημειώνεται πως ήδη σε 35 περιοχές της χώρας (στην Αττική είναι τα Βριλήσσια και η Ελευσίνα) ξεκίνησε η περιέλευση 13.156 ακινήτων – που έχουν χαρακτηριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη – στο Δημόσιο. Πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα που εξαιρέθηκαν από τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης (τον Δεκέμβριο του 2018) αλλά και από την οριζόντια παράταση έως το 2020 που δόθηκε πέρυσι από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Πηγή: Cnn.gr