Προσπαθώ να καταλάβω τι είναι αυτό που εμποδίζει τους νεοέλληνες να καταλάβουν τι συμβαίνει σε αυτήν την ταλαίπωρη πατρίδα μου. Τι είναι αυτό που τους κάνει τόσο αδιάφορους στην τραγωδία που ζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, και όχι την αρχαία τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος», αλλά τη νεοελληνική τραγωδία «Οιδίπους επί τη Βουλή των Ελλήνων».

Από τότε που μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποκτήσαμε τον τίτλο «Ευρωπαίοι» (τρομάρα μας), μας έταξαν ότι θα είμαστε βασιλιάδες και θα τρώμε με χρυσά κουτάλια, αλλά τελικά μάλλον αναφέρονταν σε προσωπικό επίπεδο και όχι γενικά. Και μετά από τα πρώτα μνημόνια, ήρθε και η καταστροφή μας… Μας κήρυξαν τον πόλεμο και εμείς τον δεχθήκαμε παθητικά και με λατρεία, όπως οτιδήποτε ξενόφερτο. Καινούργιες κουλτούρες, το κέντρο της Αθήνας έχει γίνει μια ισλαμική πόλη, κάποιες άλλες γειτονιές στην Αθήνα την έχουν μετατρέψει σε ένα καινούργιο Βερολίνο, καινούργια νομοσχέδια, αντιρατσιστικοί νομοί, σύμφωνα συμβίωσης, και ό,τι άλλο μας σερβίρουν. Και να μην ξεχνάμε την τόση αναγνωρισιμότητα της ομοφυλοφιλίας, που ακόμα και οι ίδιοι οι αξιοπρεπέστατοι άνθρωποι που στην πλειοψηφία τους αποτελούν αυτή τη συμπαθέστατη ομάδα, διαμαρτύρονται για τον εξευτελισμό που υφίστανται.

Μερικές φορές βλέπω κάποια βίντεο που μου στέλνουν και παρατηρώ (και δεν το κρίνω, καθώς ο καθένας κάνει στο σώμα του ό,τι γουστάρει) ότι όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως έχουν ακολουθήσει μια κατεύθυνση χειραγώγησης όπως τα ξενόφερτα τατουάζ, ένα καινούργιο φρούτο στην Ελλάδα αλλά παλιό στην Αμερική. Μιλάω με νέους σύγχρονους και σκεπτόμενους, που ακόμα και αυτοί αρνιούνται την κατάντια που βλέπουν γύρω τους και όταν κάνω την ερώτηση  «Γιατί δεν κάνετε κάτι να αλλάξετε τα κακώς κείμενα;» μου απαντούν ότι φοβούνται να διαμαρτυρηθούν επειδή υπάρχει παντού λογοκρισία και ο αντιρατσιστικός νόμος της φίμωσης. Όποιος τολμήσει να εκφράσει άποψη θα είναι τελειωμένος, κι εγώ αναρωτιέμαι αν έχουμε δικτατορία ή δημοκρατία.. Τελικά μας ψεκάζουν ή απλά αδιαφορούμε και συμβιβαζόμαστε στα καινούργια δεδομένα; Ιδού η απορία.

Η Τουρκία ήδη βρίσκεται μέσα στο σπίτι μας και εμείς το παίζουμε χανουμάκια χορεύοντας τούρκικο τσιφτετέλι για να χαρεί ο Ερντογάν. Και όχι μόνο αυτός, πάρτι κάνουν οι μαυραγορίτες και οι ΜΚΟ, που πάντα θησαυρίζουν όταν υπάρχει πόλεμος. Αγόρασαν τούρκικα λεωφορεία για την ελληνική επικράτεια… Το διάβασα και σηκώθηκε η τρίχα μου! Εντάξει τα ταξίδια από κάποιους ανεγκέφαλους, άντε να το καταπιώ με λίγο νεράκι με ζάχαρη. Άντε μπρε, και την εισαγωγή διαφόρων προϊόντων. Προαχθήκαμε σαν πολυπολιτισμική χώρα, Ευρώπη ντε, και κάνουμε εισαγωγές από παντού γιατί τα ερπετά κατέστρεψαν τη δική μας βιομηχανία. Και σκέφτομαι πάλι, οι δήμαρχοι είναι κρατικοί φορείς; Είναι η κυβέρνηση και αποφασίζουν και διατάζουν τι θα φέρουν στη χώρα και πόσα θα βάλουν στην τσέπη από τις εισαγωγές; Δικτατορία έχουμε, ό,τι θέλουν κάνουν. Όμως ο ψεκασμένος λαός τι κάνει; Θα μπει στα λεωφορεία να φωτογραφηθεί για τον Ερντογάν και θα το ανεβάσει στο Facebook; Έχουν μοιράσει τα πάντα, με σοβαρά ανταλλάγματα εννοείται στον σουλτάνο, και το παίζουν ότι παλεύουν για να χάσουμε λιγότερα. Διαταγές της Μέρκελ εκτελούν. Η Ευρώπη πάει για διάλυση και προσπαθούν να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα από την κατακαημένη πατρίδα μας που είναι μέσα στον πλούτο και όλα ανήκουν σε εμάς, τους Έλληνες. Αυτοί μας έχουν αγοράσει μέσα από τα μνημόνια, μας έχουν κατακτήσει χωρίς ούτε μια ντουφεκιά.

Κάθε μέρα βλέπω τι γίνεται, και στα Φάρσαλα και στην Καρδίτσα ειδικά, ο κόσμος πνίγηκε με το καινούργιο φαινόμενο του τυφώνα στην Ελλάδα. Και τους δίνουμε και ονόματα: «Ξενοφώντας», «Ζορμπάς»… Ό,τι γίνεται στην Αμερική, στη Φλόριντα, έτσι έγινε και στην πατρίδα μας. Δίνουμε ονόματα στον τυφώνα που κατέστρεψε τους εναπομείναντες κατοίκους. Δεν τους έφτανε η κοροϊδία, δεν τους έφτανε το σφράγισμα των επιχειρήσεων, οι φωτιές, η απόλυτη φτωχοποίηση του λαού, ήρθε και ο τυφώνας. Και εκεί που εκνευρίζομαι είναι για την πυρκαγιά στην Λέσβο που την έβαλαν οι ίδιοι οι ταλαίπωροι λαθρομετανάστες, οι οποίοι είχαν άμεση βοήθεια από τις ΜΚΟ, από το κράτος, από παντού. Αυτοί οι άνθρωποι στην Καρδίτσα, από ποιον θα έχουν βοήθεια; Και ενώ κάποιοι θέλουμε να βοηθήσουμε μετά από αυτή την καταστροφή, η τέταρτη εξουσία από την πληγείσα περιοχή αντί να σε διευκολύνει σου λέει «Μίλα με το δημοτικό συμβούλιο, αυτό μαζεύει τις δωρεές». Όχι, ρε φίλε, δεν θέλω να δώσω δωρεά στο κράτος, γιατί έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και η ομογένεια έστειλε λεφτά και ρούχα. Οργανωθήκαμε και δώσαμε όλοι τον οβολό μας, αλλά τα λεφτά οι ταλαίπωροι δεν τα πήραν ποτέ, ενώ τα ρούχα τα πετούσαν έξω από τα δημαρχεία και τα έπαιρναν οι Ρομά και τα πουλούσαν στα παζάρια. Εμείς θέλουμε να μας πείτε συγκεκριμένα «η τάδε οικογένεια, όνομα, επίθετο, διεύθυνση, έχει ανάγκη αυτά τα τρόφιμα» και να μιλήσουμε εμείς με το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς για να στείλουμε τη βοήθειά μας με απόδειξη. Όμως όλοι κοιτάζετε μέσα από τις καταστροφές να γεμίσετε τις τσέπες σας, και λυπάμαι πολύ γι’ αυτό…

Δεν βλέπετε τι έχει έρθει. Σας φιμώνουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, με δημοψηφίσματα, και τρέμετε και αναγκάζεστε ή βολεύεστε. Δεν ξέρω τι είναι τελικά, ψέκασμα, αδιαφορία ή βόλεμα; Ξυπνήστε, είμαστε ένα βήμα πριν από τη διάλυσή μας, ίσως και μισό βήμα… Μη φοβάστε να μιλήσετε, διαβάστε το Σύνταγμα της Ελλάδας, ίσως βρείτε τι σας προστατεύει. Συσπειρωθείτε πριν να είναι πολύ αργά.

 

Με σεβασμό και εκτίμηση

 

Ιωάννα Λαζάρου

Πρόεδρος Hellenic Diaspora Group


 

Ioanna Lazarou

 

Idealist and Visionary

Η Ιωάννα Λάζαρου γεννήθηκε στην Αθήνα.  Σπούδασε διαφήμιση και ενεργοποιείται στον κλάδο του Marketing, από το 2006 με την εταιρεία της Βusinessrise.Ιnc”, όπου διατελεί πρόεδρος μέχρι σήμερα.  Η  αγάπη  της  για τα Eλληνικά γράμματα, καθώς και το πάθος της για την λογοτεχνία,  την έκαναν να ασχοληθεί ενεργά και να αρθρογραφεί σε διάφορες έντυπες και ηλεκτρονικές εφημερίδες, όπως στην  δεκαπενθήμερή εφημερίδα  «Ηχώ  της Φλώρινας»,  τόσο στην έντυπη, όσο και στην ηλεκτρονική μορφή, στην Εβδομαδιαία Εφημερίδα  Φαρσάλων «Πρώτος Τύπος»,  στο νέο ενημερωτικό portal της Θράκης και του Έβρου “sfirixtra.gr”,  στην  εκπομπή  “Γνώση και πολιτισμός” του Κώστα Κατέχη,  στον ραδιοφωνικό σταθμό Hellas FM της Νέας Υόρκης. Τώρα, είναι κατενθουσιασμένη για τη nea συνεργασία της με το  νεοσύστατο Portal “dumspirospero.gr”, το οποίο έχει τρομερή αναγνωσιμότητα .

Ζει τα τελευταία 20  χρόνια στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Μαϊάμι της Φλόριδας. Ορμώμενη απο το πάθος της για την Ελλαδα και το Ελληνικό φαγητό και μυημένη στην τέχνη της γαστρονομίας  από μικρή, έχει ως στόχο να  προωθήσει την Ελληνική γαστρονομία. Γι’ αυτό το λόγο δημιούργησε και εξέδωσε 3 βιβλία μαγειρικής, δύο εκ των οποίων ήταν στους 3 finalist στα βραβεία. American Book Festival. Επίσης έχει έτοιμα ήδη 30 διηγήματα προς έκδοση και μια λογοτεχνική τριλογία. Διατελεί από το 2019 πρόεδρος του “Movement of Hellenic Diaspora “. Για το άτομο της  έχουν γράψει Αμερικάνικες εφημερίδες όπως και της έχουν πάρει συνεντεύξεις από ελληνικά  ΜΜΕ για την μετανάστευση.

Για την Ιωάννα Λάζαρου έχουν γράψει διάφορες εφημερίδες, online και έντυπα, όπως η Miami Herald, South Florida Sun Times, South Florida Gourmet κτλ.