479 π.Χ: Μηδικά: Η μάχη των Πλαταιών. Ο ενωμένος ελληνικός στρατός, με αρχηγό τον Λακεδαιμόνιο Παυσανία, νικά σε αποφασιστική μάχη τον περσικό στρατό του Μαρδόνιου.

1813: Ναπολεόντειοι πόλεμοι: Ο Μέγας Ναπολέων, επικεφαλής στρατού Γάλλων και αλλοεθνών εθελοντών 130.000 αντρών, νικά στη μάχη της Δρέσδης το συμμαχικό στρατό Αυστριακών, Ρώσων και Πρώσων, από 200.000 άντρες. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης (μετέπειτα επικεφαλής της Φιλικής Εταιρείας), ανώτερος αξιωματικός του ρώσικου στρατού,  χάνει το δεξί χέρι του.

1912: Ο Αμερικανός συγγραφέας Έντγκαρ Ράις Μπάροους ολοκληρώνει τη συγγραφή της πρώτης περιπέτειας με ήρωα τον Ταρζάν, με τίτλο «Ο Ταρζάν των πιθήκων».

1922: Μικρασιατικός πόλεμος:  Τα τελευταία ελληνικά στρατιωτικά τμήματα εγκαταλείπουν τη Σμύρνη. Στις 11 π.μ. εμπροσθοφυλακή του τουρκικού ιππικού μπαίνει στην πόλη, ενώ τις βραδινές ώρες φτάνει και μία μεραρχία πεζικού. Ακολουθεί πυρπόληση και σφαγές. Η Μικρασιατική Καταστροφή  θα ολοκληρωθεί με την ανταλλαγή των πληθυσμών, το καλοκαίρι του 1923. Ο πόλεμος είχε αρχίσει το 1919

1949: Εμφύλιος πόλεμος: Η δεύτερη μάχη του Γράμμου: Ο κυβερνητικός στρατός εκδιώκει το στρατό του ΚΚΕ  (Δημοκρατικός Στρατός) από το βουνό Γράμμος στη βορειοδυτική Μακεδονία, το τελευταίο προπύργιό του. Σύντομα, ο εμφύλιος πόλεμος λήγει και επίσημα. Είχε αρχίσει το 1946.